zaterdag 10 oktober 2015

Suikertaks


De suikertaks komt er dan toch.  Vanaf 2016 wordt er een taks geheven op alle suikerhoudende dranken. Het principe spreekt mij wel aan. Ongezonde voeding mag - moet zelfs - duurder zijn dan de gezonde alternatieven.  Een maatschappij die de gezondheid van haar inwoners belangrijk vindt, zou niet mogen toestaan dat een pakje friet of een kant-en-klare maaltijd goedkoper is dan een zelfgemaakte, gezonde maaltijd. Dat je meer betaalt voor een stuk fruit dan voor een zak chips. Als de overheid dat kan bewerkstelligen via een extra belasting voor ongezonde voeding en daar zelf ook nog iets aan verdient, kan ik daar best mee leven.
suikertaks

Maar zo simpel is het niet.  De suikertaks werd al in verschillende landen uitgeprobeerd en op de meeste plaatsen na korte tijd weer afgeschaft. Omdat het niet werkte!
·     Mensen dronken niet minder maar switchten naar goedkopere suikerhoudende dranken of ze kochten hun favoriete frisdrank in het buitenland.

·     De taks treft vooral mensen met een laag inkomen o.a. omdat zij in verhouding een groter deel van hun inkomen aan voeding besteden én ook vatbaarder zijn voor een onevenwichtig voedingspatroon.

·     Bovendien is iedereen het er over eens dat suiker verslavend is. Wanneer is er ooit iemand van zijn of haar verslaving afgeraakt omdat de prijs 0,10 cent steeg?

Ik bespaar je de uitgebreide uitleg waarom de taks in andere landen niet het gewenste resultaat had, maar het is typisch voor België om te denken dat het bij ons nu wel zou lukken. Als vijf ezels met hun kop tegen de muur lopen en daar alleen maar hoofdpijn aan overhouden, waarom zou de zesde ezel dan wel de muur kunnen breken?

3 opmerkingen:

  1. Ik ben het deels met je eens. Ongezond consumeren mag duurder zijn dan gezond consumeren. Maar - hier nijpt de schoen- deze suikertax wordt geheven onder de noemer van de taxschift. Voeding ressorteert niet onder die noemer. (Tenzij het gaat om 'rijkemanskost'. Denk aan kaviaar, foie gras,...) . Hoe eerlijk/doeltreffend/fair is de taxschift als iedereen, uitsluitend de rijken er last van hebben? Misschien een tip voor je volgende blogpost? ;-)
    PS: Overigens weeral klaar en helder verwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt. Mede daarom vind ik het een onterechte beslissing van de regering om dat in te voeren onder het mom van ' 't is voor uw bestwil/gezondheid'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dus eerstdaags mogen we een blog verwachten over de taxschift? ;-) Ik kijk er alvast naar uit!

      Verwijderen